Anordna din egen välgörenhetsgala

 

Har du någon gång sett en glittrig välgörenhetsgala på tv och önskat att du också kunde ha anordnat någonting liknande för att stödja en sak som du tycker är viktig? Gissa vad? Alla kan anordna en egen välgörenhetsgala. Alla galor behöver inte vara tv-sända och ha med kända artister. Det finns de som anordnat små galor i skolmatsalar, med lokala artister och talangfulla vänner, och på så sätt samlat in betydande belopp till välgörande ändamål. Det enda du behöver är ett syfte, en lokal, uppträdanden, och naturligtvis mycket tålamod och hjälp.

Sponsorer

People watching open air concert

Det behövs mycket inför en gala, och du kommer snart att märka hur tufft det kan vara att be om pengar, även om det är för en god sak. Men det mesta som behövs behöver inte alltid lösas med kontanta medel. Se om du kan låna lokalen för galan utan kostnad. Fråga butiker om de kan tänkas skänka priser och saker att bjuda på. Kolla om du kan låna den utrustning som behövs gratis. Framför allt är det värdefullt om de inblandade och de artister du har tänkt anlita antingen ställer upp gratis eller till ett lågt arvode. På det här sättet kan du sänka utgifterna för galan rejält och få mycket pengar över till syftet med den.

Sprid ditt budskap

Det kanske viktigaste för en lyckad gala är att folk känner till den. Den bästa marknadsföringen är den som går från mun till mun. För att få igång ryktet är det en utmärkt idé att kontakta lokala tidningar, radiokanaler, tv etc. Se även till att synas rejält på sociala medier. Skapa en Facebooksida, Instagram- och Twitterkonton, och självklart en hashtag för galan så att folk kan sprida budskapet. Det är även bra att sprida idén och varumärket rent fysiskt. Tryck upp affischer och flygblad, låt trycka upp egna t-shirts och reklamgodis med galans namn och logotyp. Ju fler som känner till din gala ju fler kommer att besöka den och se till att den blir en succé.

Bra tips:

  • Gör en budget, och planera även in oförutsedda utgifter. Ingen gala vill gå back.
  • Boka lokal i så god tid som möjligt.
  • Gör inte allting själv. Skaffa medhjälpare som brinner för samma sak som du.
  • Tacka alla inblandade när allt är över. Att skapa bra relationer hjälper mycket för att sprida ryktet och underlätta framtida arrangemang.

Leave a Comment

mts_howto