Svenska Idrottsgalan

Svenska Idrottsgalan, eller bara Idrottsgalan som den ofta kallas, är en gala som sedan år 2000 hålls i januari varje år. Galan hålls i Globen, och förutom de främsta profilerna inom svensk idrott närvarar också kungen eller en annan representant för den kungliga familjen vid galan. Eftersom galan också sänds i tv brukar den liknas vid en slags Oscarsgala för svensk idrott.1280px-Globen_aug_1988

Under galakvällen delas ett antal priser ut till olika idrottsutövare för deras insatser under året. Flera av dessa pristagare utses av Svenska Idrottsakademin. Det kanske mest kända av dessa priser är dock Jerringpriset, som officiellt heter Radiosportens Jerringpris. Jerringpriset, som är uppkallat efter radiomannen och sportjournalisten Sven Jerring, instiftades av sportredaktionen i Sveriges Radio. Det har dock blivit känt som något av folkets pris, eftersom det är radiolyssnarna som röstar fram mottagaren av priset. Priset ska gå till den idrottare som anses ha stått för årets bästa svenska idrottsprestation. Det första Jerringpriset delades ut redan år 1979, det vill säga långt innan den första Idrottsgalan hölls, och pristagare det året blev Ingemar Stenmark.

Ett annat känt sportpris som delas ut under galan är bragdguldet, eller Svenska Dagbladets guldmedalj. Den delas ut till ”årets främsta svenska idrottsbragd”. Vinnaren i detta fall utses av en särskild prisnämnd, som länge bestod av Svenska Dagbladets chefredaktör, sportchef och ytterligare tolv ledamöter.

Förutom dessa priser delas på Idrottsgalan bland annat ut utmärkelser för Årets manlige idrottare, Årets kvinnliga idrottare, Årets lag, Årets prestation, Årets nykomling, Årets ledare, Årets idrottare med funktionshinder samt Idrottsakademins hederspris, där det sistnämnda går till en person som ”genom sina bestående insatser skapat beundran och respekt samt berikat svensk idrott”.

Om du bor i Stockholm och brukar få besök av långväga gäster från andra delar av Sverige när Idrottsgalan närmar sig, kan det vara en bra idé att investera i en bekväm bäddsoffa som de kan sova på medan de besöker huvudstaden. Eftersom resan till Stockholm sannolikt kostade en hel del när ett så stort evenemang hålls i staden, kan man på det sättet bespara dem lite pengar på boende. Du hittar bäddsoffor som passar alla lägenheter och ändamål på Furniturebox.se.

Leave a Comment

mts_howto