Bäst på att vara sämst

 

Galor är ju till för att hylla och belöna. Ge priser och applåder till de som gjort framstående insatser inom till exempel film, tv och idrott. Men det finns en stor gala som belönar det motsatta – The Golden Raspberry Awards – som delar ut priser för de sämsta insatserna inom film under året. En slags motsats-Oscarsgala alltså. Under galan delas statyetter ut för bland annat sämsta film, regissör, skådespelare, manus, och många andra kategorier.

Ett gyllene hallon

1024px-Worst_Supporting_Actress_at_29th_Razzie_AwardsThe Golden Raspberry Awards, eller Razzies som galan allmänt kallas, föddes 1980 då den amerikanske copywritern och publicisten John J. B. Wilson höll partyn hemma i samband med Oscarsgalan, och lät sina gäster rösta på sämsta insatser under filmåret. Påhittet tog blixtsnabbt fäste och växte raskt till en gala i sig. Namnet kommer ifrån uttrycket ”blow a raspberry”, det vill säga prutta med munnen som ett sätt att visa missnöje. Priset som delas ut vid galaceremonin är ett gyllene hallon.

Storvinnare

Det är i regel stora och kända namn som nomineras till en Razzie. Den skådespelare som både nominerats och vunnit flest gånger är Sylvester Stallone, som vunnit tio av sina trettio nomineringar genom åren. Den film som tagit hem flest statyetter är Jack and Jill från 2011, som vann hela tio priser på galan. Det händer även att personer under samma år blir nominerade till både en Oscar och en Razzie, dock sällan för samma film. Till exempel har regissören Brian Helgeland och skådespelerskan Sandra Bullock vunnit både en Oscar och en Razzie samma helg (The Golden Raspberry Awards delas ut kvällen innan Oscarsgalan). Sångaren Neil Diamond blev 1980 nominerad till både en Golden Globe och en Razzie för samma roll i filmen The Jazz Singer. Han vann Razzien.

Vinnare som personligen mottagit priset

Det är kanske förståeligt om filmstjärnorna inte dyker upp på Razziegalan för att personligen ta emot priset, men det finns undantag. Halle Berry dök upp och tog glatt emot priset för sämsta kvinnliga huvudroll i Catwoman. I tacktalet tackade Berry sitt filmbolag som gett henne rollen i en så usel film. Även Sandra Bullock och regissören Paul Verhoeven har kommit till galan för att acceptera sina utmärkelser. Skådespelaren Tom Selleck mottog med ett leende priset för sämsta biroll i filmen Christopher Columbus: The Discovery, och visade att det visst går att ha självdistans även som stor filmstjärna.

Leave a Comment

mts_howto