Oscarsgalan 2016

Oscarsgalan är höjdpunkten på året för många filmälskare, då de bästa prestationerna inom filmvärlden under det gångna året ska premieras, och alla stora namn i filmindustrin samlas för en kväll av glitter och glamour. Oscarsgalan år 2016, som hölls den 28 februari, var den 88:e upplagan av galan, och den var i år uppmärksammad i media av fler anledningar än vanligt, då kritik riktades mot att galan hade bristande mångfald – kort sagt, att för många vita människor var pristagare.

Värden för Oscarsgalan 2016 var Chris Rock, som axlade den rollen för andra gången; han hade tidigare varit värd för Oscarsgalan år 2005. Rock missade inte tillfället att skämta ofta och mycket under kvällens gång om den mångfaldskritik som susat runt i media innan galan.

År 2016 hölls Oscarsgalan på Dolby Theatre i Los Angeles. Bakom föreställningen stod bland annat dess producenter, David Hill och Reginald Hudlin.Spotlight_(film)_poster

Kvällen bjöd på både glädjeämnen och besvikelser för svenska tittare. Alicia Vikander vann till exempel en Oscar för Bästa kvinnliga biroll, för sin roll i The Danish Girl, men Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, som nominerats för bästa smink, vann inte. Flest vinster fick filmen Mad Max: Fury Road, som tog hem sex statyetter. Den film som hade flest nomineringar, The Revenant, fick ”bara” hälften så många priser: tre Oscars gick till den filmen, bland annat till Leonardo DiCaprio för Bästa manliga huvudroll. Bästa kvinnliga huvudroll vann Brie Larson för rollen som Joy ”Ma” Newsome i filmen Room. Bästa film var det dock ingen av filmerna nämnda ovan som vann; den äran gick istället till filmen Spotlight.

Även om man inte kan vara på plats på Oscarsgalan, tycker många om att skapa sin egen lilla Oscarsgala hemma i tv-soffan, medan man tittar på sändningen. För att komma i rätt stämning är det viktigt att man klär upp sig lite extra, kanske i en helt ny klänning eller outfit. Det behöver inte bli så dyrt om man till exempel handlar kläderna på Outletsverige.se, där man kan köpa billiga kläder från kända märken. Sedan fattas bara lite lyxigt tilltugg och ett glas champagne eller två, så är Oscarskvällen fixad!

Leave a Comment

mts_howto