Filmgalan för folket bakom kulisserna

 

Alla har vi väl någon gång sett en glamorös filmgala där skådespelare och regissörer belönas med Oscars, Guldbjörnar, Guldbaggar, och andra åtråvärda filmpriser. Men även om filmstjärnorna är de som syns mest i en film är de bara toppen på isberget. Det krävs mycket hårt arbete, kunskap och talang även bakom kameran och kulisserna. Ett nödvändigt arbete som sköts i det tysta, och som aldrig belönas med några fina priser på glittrande galor. I varje fall nästan aldrig. I samband med Göteborgs årliga filmfestival hålls även en alternativ gala där priset Plexidraken delas ut. Priset är instiftat av Göteborg International Film Festival, och delas ut till de filmarbetare som utfört ”förtjänstfulla och ofta underskattade insatser inom svenskt filmliv”.

Arbetet bakom kameran

London, UK - March 30, 2012: Film Crew On Location Night Shoot. DoP and assistant preparing to shoot using 4k camera.

Att det behövs skådespelare som säger replikerna, en manusförfattare som skriver dem och handlingen, en kompositör som skapar den stämningsfulla musiken, och en regissör som har en övergripande vision för filmen är ju självklart. Men man glömmer lätt att det behövs så mycket mer. En filmproduktion behöver snickare och målare som bygger kulisserna, chaufförer som ser till att allt och alla kommer dit de ska, ljudtekniker som spelar in dialogen, och inte minst någon som serverar maten – få filmstjärnor skulle klara av sina scener på tom mage. Det är de här anonyma filmarbetarna som uppmärksammas, belönas, applåderas, och får sin välförtjänta stund i rampljuset under den här galan.

Vem gör vad?

De priser som delas ut under den här galan är bland annat Plexidrake för bästa passare, bästa statist, bästa inspelningsassistent, bästa catering, och många andra. Men vad gör de här människorna egentligen? Här är en kort introduktion till de filmarbetare vi aldrig hör talas om, men som är livsnödvändiga för varje film.

  • Passare – ansvarar för att kameror och kablar kan förflyttas som de ska under inspelningen.
  • Statist – en person spelar en bakgrundskaraktär, till exempel på gator och folksamlingar.
  • Inspelningsassistent – en alltiallo som springer ärenden och hjälper till med allt möjligt under en filminspelning.
  • Scripta – assistent till regissören som håller reda på alla detaljer, som till exempel om en karaktär bar glasögon i en scen så att karaktären även har dem i nästa tagning.
  • Catering – de som serverar mat och fika under inspelningen.

Leave a Comment

mts_howto