Den svenska Idrottsgalan

En gång om året hålls den stora Idrottsgalan, vilken brukar hållas i Globen i januari. Idrottsgalan startade upp för första gången år 2000. I samband med denna stora gala, brukar Sveriges kung med familj närvara och många kända profiler är med och deltar.

Nomineringar och priser

På den svenska idrottsgalan är det många varje år som tilldelas priser. Sveriges allra mest framstående idrottare hyllas för sina prestationer under det gångna årets lopp och blir nominerade för galan och prisutdelning. Det kan vara till exempel handla om ”Årets kvinnliga idrottare” och nyligen i januari år 2021, utsågs Linn Svahn till denna ärofyllda titel inom skidåkning. Även Henrik Harlaut, den kända freeskiåkaren, fick i år, 2021, titeln som ”Årets manliga idrottare”. Linn Svahn och Henrik Harlaut, fick bägge tilldelat det prestigefyllda Jerringpriset som är ett pris skapat av sportredaktionen i Sveriges Radio. Priset är uppkallat efter radiopionjären Sven Jerring, som bland annat är berömd för sportsändningarna. Även kända längdåkaren Frida Karlsson fanns med nominerad i kategorin ”Årets prestation”. På Idrottsgalan kan man även få pris inom andra sporter som stavhopp, fotboll, boxning, friidrott, curling, ishockey eller andra sporter där någon har presterat väl och förtjänar ett pris för sin insats. När man tittar på Idrottsgalan på TV, kan det vara mysigt med något gott att äta eller dricka. Om man vill köpa hem vin till Idrottsgalan och inte orkar gå ut, kan man besöka hemsidan https://vinoteket.se/ där man får vin smidigt levererat direkt till dörren!

Stolta nominerade på Idrottsgalan 2020

År 2020 fanns det många stolta vinnare inom olika grenar av idrott som tack vare sina insatser i svensk idrott, gjort ett avtryck inom sportvärlden. Inom boxning blev kända Elin Cederroos världsetta och blev allra första svenska att få två av de stora mästarbältena samtidigt inom WBA och IBF. Den folkkäre och populära Zlatan Ibrahimovic, återkom till Europa och lyckades hjälpa fotbollslaget att genom sina insatser lyfta laget till en stolt Europaplats. Inom trav hade Björn Goop med hästen Face Time Bourbon, blivit världens första svensk som 2020 vann världens största och mest prestigefyllda travlopp, Prix d´Amerique, för andra gången. Den kända friidrottaren Armand Duplantis imponerande med hela två världsrekord. Armand Duplantis slog även Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusrekord och vann samtliga tävlingar han deltog i under året.

Idrottsgalans viktigaste syfte är för att hedra alla svenska idrottare inom olika sporter. Den finns till för de ambitiösa idrottare som gjort ett avtryck både på Sverige och resten av världen genom sina prestationer. Förutom att det stora och ärofyllda Jerringpriset delas ut till de nominerade, består även idrottsgalan av underhållning. Många kända artister deltar både med sång och dans, samt att man har påkostade sceninslag och galan sänds i live-TV. Då Idrottsgalan är i livesändning brukar man även ha insamlingar för olika goda ändamål både, genom bidrag av tittare samt sponsorer.

Leave a Comment

mts_howto