Galor i Sverige

Vi har en massa olika galor i Sverige varje år. Vissa får mer uppmärksamhet än andra. Men de finns i olika kategorier och syften och här nedan listar vi några av de galor som finns i Sverige.

 

Gaygalan av QX

Gaygalan sker varje år och arrangeras av tidningen QX. Här får man se fantastiska artister och talare. Det delas ut pris till bland annat årets homo/bi/trans, gayställe och heteroperson.

Vinnarna röstas inte fram av QX utan av deras läsare, det varierar årligen mellan priserna men huvudkategorierna är med varje år och på QX kan du läsa om pristagarna . Sedan 2017 är en av kategorierna uppdelad till två: Årets homo/bi och årets trans. Galan har hållits årligen sedan 1999 men det var inte först förrän 2004 som den började sändas på TV. Det är många som kan förknippa galan med maskerad därför att det är många härliga karaktärer med.

Årets företagare

Årets företagare arrangeras av organisationen Företagarna där det delas ut priser.

Galan har pågått länge och priser delas ut både på lokal, regional samt nationell nivå. Kandidaterna som nomineras granskas mycket noga och UC kontrollerar att kriterierna är uppfyllda.

Om en företagare finns i mer än en kommun kan denne inte få pris i mer än en kommun.

De som vinner i den lokala finalen går sedan vidare till regionfinalen och får därefter tävla om utmärkelsen årets företagare på galan som hålls i oktober i Stadshuset, Stockholm.

Guldbaggegalan

Guldbaggen är det svenska filmpriset som delas ut på Guldbaggegalan som funnits sedan 1964 och arrangeras av Svenska Filminstitutet. Det är flera olika priser som delas ut och det är 19 kategorier idag.

Karl Axel Pehrson är konstnären som skapat guldbaggen och han säger att hans inspiration kommer efter skalbaggens utseende som kan likna en film. Guldbaggen väger hela 1,2 kg. Är du intresserad av att veta mer om galan och pristagare kan du göra det på hemsidan .

Kristallen

Kristallen är en gala för svensk tv-produktion som ger pris för originalitet, hantverk och nytänkande.

Galan och priset finns för att man vill stimulera produktion av tv-program med kvalité.

Man vill helt enkelt inspirera till och belöna nytänkande och originalitet för att man ska vilja jobba kvar och utvecklas inom branschen. Man hoppas också kunna stärka publikens förtroende för televisionen i framtiden.

Juryn till kristallpriset består av en nomineringsjury som utser fem bidrag till varje kategori.

Juryn har 15 medlemmar där varje medlemskanal som ingår i stiftelsen Det svenska tv-priset får nominera två medlemmar var förutom UR som har en. Film- & TV-producenterna får nominera fem stycken.

Leave a Comment

mts_howto