Vad är en MMA-gala?

Det finns de som menar att MMA, eller Mixed Martial Arts, är en av världens snabbast växande sporter. Det beror inte minst på det tilltalande formatet med galor där matcher i flera olika viktklasser utkämpas. Inramningen med matchprat, musik, ”ringgirls” och intervjuer med segrarna bidrar till att bygga upp stämningen. De största galorna hålls i några av världens största arenor. I Sverige har MMA arrangerats i globen och även världens kanske mest kända arena, Madison Square Garden i New York har varit utsåld till allra sista platsen under en MMA-gala.

UFC arrangerar de största galorna

Det finns flera olika organisationer som arrangerar MMA-galor. I Sverige har vi som gillar sporten kunnat glädja oss åt Scandinavian Fight Nights i Solna. Den överlägset största organisationen som har en stor del av de bästa utövarna i alla viktklasser är UFC, Ultimate Fighting Championship. De största stjärnorna i UFC kan kan tjäna över tio miljoner dollar på en enda match. Det beror inte enbart på att galorna drar stor publik till arenorna utan också på att de TV-sänds via så kallad ”pay per view”, man betalar alltså för se galan live på sin TV. Om man inte har en TV-kanal som köpt rättigheterna till galan.

Kampsport är kontroversiellt

I flera länder är MMA olagligt eftersom det anses vara farligt. Den första galan på länge i New York hölls så sent som i november 2016. Det anses vara kontroversiellt att man slåss, nästan helt utan regler och med tunna handskar som bara skyddar händerna och inte huvudet på den man träffar. Även sparkar, kast och strypningar är tillåtet. Det har dock visat sig att utövare av professionell MMA inte är mer skadedrabbade än till exempel proffsboxare. Det beror delvis på att man inom MMA på hög nivå sällan deltar i mer än tre matcher på ett helt år och på att man inte tillåts tävla om man är skadad.

 

Leave a Comment

mts_howto