Vad karaktäriserar en gala


Idag finns det galor inom de flesta områden i underhållningsbranschen. Det finns de klassiska och troligtvis mest kända, som Golden Globe. Detta är exempel på en gala som många över hela världen känner till och flertalet galor är internationella, som Youtubegalan. Men även Sverige har egna större galor, som Guldbaggegalan, Svenska Idrottsgalan och Grammisgalan. Av bara de här exemplen ovan av tillställningar blir det tydligt hur många olika sorters galor det faktiskt finns. Kategorierna sträcker sig från film och musik, till bloggar och idrott. Däremot avstannar det inte här, utan flera är mycket nischade och ger pris inom en speciell grupp, som rockmusik. Med andra ord ser galor idag ut på olika sätt och är minst sagt mångfacetterade. Men vad har vi egentligen för föreställningar om galor? Galorna i sig har onekligen förändrats, men har vår bild av vad en gala är gjort det?

Det första ordet som de flesta troligtvis slås av när de hör ordet gala är lyx. Förmodligen är det helhetsintrycket som gör att den här uppfattningen skapas, vilket inte är speciellt konstigt. Det verkar som att lyx genomsyrar hela galan som ett tema och som att det är en regel snarare än ett undantag. Till att börja med är röda mattan det första man möter. Därefter dras ögonen till de många, men priviligierade, vackra människorna som går och blir fotograferade på den. Kvinnorna får inte sällan frågor om var de fått tag på klänningarna som de har på sig eller hur de valde att styla håret. Dagen efter har de ofta fått betyg på hur smakfulla kändisarna var i sina klädval.

Väl inne på galan, som ofta hålls i pampiga lokaler, blir gästerna bjudna på bubbeldryck och ibland serveras mat av uppklädda servitörer. Huvudpunkten är självfallet när priser, tacktal och applåder delas ut. Allt som allt inger den klassiska galan ett glamoröst intryck. Däremot är historien bakom de inbjudna inte att förglömma. Många gånger har kändisar haft lönlösa jobb, som exempelvis Johnny Depp när han sålde pennor. Antagligen har några tagit ett och annat smslån för att överleva. Uppenbarligen var det värt det i slutändan.

Leave a Comment

mts_howto