Golden Globes

Galor och tillställningar finns det gott om. Få är dock lika uppskattade som Golden Globes-galan. Visst står den lite i skymundan prestigemässigt i jämförelse med kusinen Oscarsgalan, men det är också dess främsta fördel. Golden Globes har nämligen lyckats odla ett rykte som en uppstickare i en bransch som annars ofta präglas av regler och normer. Varje år samlas några av världens största filmstjärnor i ett rum och tilldelas priser samtidigt som de njuter av god mat. Talen brukar vara både vassa och överraskande, vilket gör Golden Globes till ett av de största tv-evenemangen när det kommer till galor på hela kalenderåret.

Golden Globe Statue

Golden Globes har en lång och anrik historia. Redan 1943 beslöt sig organisationen Hollywood Foreign Press Association för att ordna en gala och prisa de bästa filmerna under året som gått. Än idag är det samma organisation som står för arrangemanget och som bestämmer vilka filmer som ska belönas. Eftersom HFPA primärt riktar sig till utländska journalister har Golden Globes alltid haft en internationell prägel. Det gör att det också nu finns flera kategorier som låter filmer och tv-serier från hela världen att delta. Svenska skådespelare har flera gånger nominerats med Stellan Skarsgård som ett bra exempel.

 

Även presentationen av galan brukar röna mycket uppmärksamhet. I flera år har den brittiske komikern Ricky Gervais fått äran att leda den. Han har setts som en bitsk komiker som brukar dra en del elaka skämt om skådespelarna i rummet. Samtidigt brukar hans humor uppskattas av de allra flesta – inte minst tv-publiken. Det har lett till att han fått komma tillbaka och återupprepa sin succé. Sedan 2017 leds dock galan av flera olika berömdheter enligt ett roterande schema.

Kriterierna för att vinna en Golden Globe brukar vara att den uppskattas av juryn som består av utländska och inhemska journalister. Det har dock förekommit kritik som menar att filmer som gillas av den breda tv-publiken ignoreras i galasammanhang. Klart är att många filmer med en stor marknadsföringsbudget enklare når ut till fler tittare. Om du vill marknadsföra din produkt eller ditt företag kan du ta kontakt med en reklambyrå Stockholm för att få kloka råd.

Leave a Comment

mts_howto