MET-galan i New York

Met-galan eller Met-balen är en årlig välgörenhetstillställning för att samla in pengar till Metropolitan-muséets kostyminstitut i New York. Met-galan inleder kostyminstitutets årliga modeutställning och har du samma tema som utställningen. Ur temat hittar deltagarna sedan sin klädkod. Galan ses som en av de mest exklusiva tillställningarna och drar årligen in över tio miljoner dollar i donationer. Sedan introduktionsåret 1948 har stora namn inom kultur, mode, konst, film, musik och societeten samlats för en storartad fest. För de som inte hamnar på den exklusiva gästlistan så kostar en biljett 30 000 amerikanska dollar, alltså cirka 250 000 svenska kronor. Och då förväntas du utöver biljettpriset även betala en donation. Så det är verkligen något utöver det vanliga, och när till och med kändisar kämpar för att få komma in, då vet man att det är riktigt exklusivt. Den röda mattan som leder upp till det pampiga och anrika Metropolitan-muséet ska vara en ära att få beträda.

Nytt tema varje år

Under 2000-talet har följande varit teman på galan; ”American Woman: Fashioning a National Identity”, ”Alexander McQueen: Savage Beauty” , ”Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations” , ”Punk: Chaos to Couture”, ”Charles James: Beyond Fashion”, ”China: Through the Looking Glass och ”Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology”. Temat för 2018 blir ”Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”. 2017 uppstod en stor ilska efter klädval då artisten Katy Perry anlände i en röd klänning från märket Maison Margiela, designad av John Galliano. Galliano fick sparken från Dior efter antisemitiska och rasistiska uttalanden och var inte ett välkommet inslag. Årets tema var ”Commes de Garcons” och många, till exempel Rihanna, kom förstås i just det varumärkets kläder. Som snyggast på galan nämndes skådespelerskan Kate Hudson, realitystjärnan Kylie Jenner förra barnstjärnorna och numer modeikonerna Mary-Kate och Ashley Olsen. I övrigt blev årets trend att fotografera sig själv inne på toaletten, och stjärnor som systrarna Jenner/Kardashian, skådespelerskan Brie Larsen, hiphop-mogulen P.Diddy och designern Stella McCartney tog selfies i grupp framför toalettspeglarna och publicerade dem i sina sociala medie-kanaler.

Konsten att arrangera ett event

Met-galans gästlista uppgår till cirka 700 personer och utöver det tillkommer betalande gäster. Det är alltså ett stort evenemang att hantera och museet stängs under hela dagen för att förberedelserna ska ställas i ordning. Det är Vouges legendariska chefredaktör Anna Wintour som är ansvarig för att det blir den perfekta festen, framför allt genom att optimera gästlistan. Men det finns naturligtvis oerhört många praktiska detaljer att hålla reda på, även för de event som inte är så grandiosa som Met-galan. Att hyra komradio till ett event är näst intill nödvändigt eftersom personer behöver kunna kommunicera med varandra på avstånd, och det går inte att lita på att det alltid finns mobiltäckning eller ett wifi att tillgå. Så att inventera den typen av behov är nyckeln till att allt rullar på smidigt, att rätt person är på rätt plats vid rätt tidpunkt och att eventuella meddelanden kommer fram i tid. Ha lika höga krav som Anna Wintour!

Leave a Comment

mts_howto