Grammygalan

Grammygalen, eller ”Grammy Awards” som det heter på engelska, är en gala som riktar in sig på att dela ut priser för att uppmärksamma prestationer inom musikbranschen. Denna gala har funnits ända sedan 1959 och tillhör en av de mest ansedda galorna idag. Att få en Grammy är något väldigt hedrande som är värt att både fira och skryta om. Att få en inbjudan till Grammygalan är inte alla förunnat, därför gäller det att klä upp sig för tillfället. köp en skjorta barn till grabben om hela familjen är inbjuden, eller satsa allt på att klä dig själv i en enastående kreation för kvällen.

En musikalisk gala

Grammygalan brukar anses vara en av de mer fantasifulla och utåtriktade galorna, vilket förmodligen beror på att det är så många musiker samlade i samma lokal. Om man jämför till exempel med Oscarsgalan så har Grammygalan ett mer frigjort sätt att se på kläder och beteende. På Oscarsgalan ska alla inbjudna gäster ha på sig det finaste i garderoben, medan det råder ett annat ideal på Grammygalan. Du kanske minns när Cee Lo Green hade klätt sig helt i guld eller när popartisten Girl Crush hade gjort en klänning av gummibollar? Grammygalan bjuder helt klart in till mer fantasifulla och lite galna kreationer som får ögonbrynen att höjas. Även på den svenska motsvarigheten till denna gala, som passande nog heter Grammisgalan, har vi kunnat se mer extroverta outfits. Dock är det många som är av uppfattningen att svenska galor saknar edge, vilket är tydligt om man jämför outfit-bilder mellan dessa två galor. I Sverige finns det några artister som har stuckit ut genom åren, men generellt sett är de flesta kläderna ganska nedtonade.

Många priser att dela ut

Förutom att Grammygalan är en av de mest kreativa galorna är det också en av de största, om man räknar antalet besökare. Det är inte så konstigt om man ser på mängden priser som ska delas ut, för det finns nämligen hela 105 olika priskategorier inom 30 genrer. Tänk dig då att minst fyra personer eller grupper är nominerade till varje pris men att det bara är en som vinner – då blir det många människor i lokalen. Vem som ska få pris bestäms genom ett röstningsförfarande som liknar det som Oscarsgalan använder sig av, vilket innebär att man har en chans att vinna även om man inte tillhör den som har sålt mest. Det fysiska priset är en liten pokal som föreställer en gammaldags grammofon, som är förgylld i guld. Det är därifrån namnet kommer – ordet ”grammy” är en förkortning för grammofon. På senare år har den brittiska sångerskan Adele kammat hem flera av priserna och historiskt sett har det irländska bandet U2 fått såpass många att det nästan räknas som rekord.

Leave a Comment

mts_howto