Dataspelsgalan

Dataspelsgalan hålls varje år sedan år 2000, och är således fortfarande en relativt ny företeelse. Det kan bero på att branschen som anordnar galan, den svenska dataspelsbranschen, också är relativt ny: tv-spel började ju inte förekomma i större utsträckning förrän på 1980-talet.

Galans syfte är att uppmärksamma utveckling, kreativitet och innovation inom spelbranschen. Därför utses på galan varje år en vinnare i kategorierna Årets spel och Årets svenska spel, där kriterierna för den förstnämnda kategorin är att spelet ska ha släppts i Sverige under föregående kalenderår, och kriterierna för den sistnämnda kategorin är att de ska ha utvecklats i Sverige. De nominerade spelen och vinnarna utses av en expertjury, som sedan år 2008 leds av Ove Kaufeldt. Under den senaste galan, år 2015, vanns Årets spel av Dragon Age: Inquisition, och Årets svenska spel av Wolfenstein: The New Order. Förutom äran får vinnarna även ett fysiskt pris i form av en spelfia, som tagits fram av industridesignern Erik Espmark. Prisutdelare varierar från år till år – år 2008 var det till exempel kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth som stod för den äran.lena_adelsohn_liljeroth-dataspelsgalan2008

Sedan år 2007 delas även ett annat pris ut vid galan, nämligen ANGI:s hederspris. Detta pris delas ut till en person ”som har gjort avgörande insatser för den svenska spelbranschens utveckling”. Den första personen som fick emotta denna utmärkelse var Owe Bergsten, som är vd för Bergsala.

År 2010 var Dataspelsgalans tioårsjubileum, och som sådant utsågs under denna gala den särskilt prestigefulla utmärkelsen Årtiondets spel, då juryn inte bara såg tillbaka på det senaste året, utan på de senaste tio åren. Det spel som utsågs till Årtiondets spel var Battlefield 1942, som skapades av det svenska spelföretaget Digital Illusions CE.

Om du själv har en idé till ett spel som du tror skulle kunna tävla om priserna vid Dataspelsgalan, men du behöver kapital för att kunna utveckla din idé, kan ett sätt att skaffa kapital snabbt vara att ta ett snabblån. Det är en lösning som man kan använda om man är säker på att man kommer att få igen pengarna snart därefter, eftersom räntan på dessa lån vanligtvis är mycket hög. Om det kan leda till att man får göra verklighet av sitt drömspel kan det dock vara värt den höga kostnaden.

Leave a Comment

mts_howto